Σταθερό το «ηθικό» των Γερμανών καταναλωτών

Σταθερό το «ηθικό» των Γερμανών καταναλωτών


REUTERS/Fabrizio Bensch

Παρά τα ζοφερά μακροοικονομικά στοιχεία, τις ηχηρές προειδοποιήσεις μεγάλων επιχειρήσεων και το επίμονα ασταθές διεθνές περιβάλλον οι Γερμανοί καταναλωτές δεν πτοούνται. Το ηθικό τους παρέμεινε απροσδόκητα σταθερό τον Σεπτέμβριο, όπως έδειξε έρευνα του GfK. H εξέλιξη αυτή γεννά ελπίδες ότι οι καταναλωτικές δαπάνες θα στηρίξουν την οικονομία, που βρίσκεται στο χείλος της ύφεσης, μετά τη συρρίκνωση του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο. 

Ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος του ινστιτούτου για τον Σεπτέμβριο παρέμεινε αμετάβλητος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα στο 9,7. Αναλυτές σε πρόσφατη δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν μικρή πτώση του. 

Η εσωτερική ζήτηση αναδεικνύεται σε βασικός πυλώνας του ΑΕΠ, χάρη και στην πολύ καλή εικόνα της αγοράς εργασίας. Το ποσοστό της απασχόλησης είναι σε επίπεδα ρεκόρ και οι μισθοί αυξάνονται με ρυθμούς ταχύτερους του πληθωρισμού. 

Ωστόσο οι εμπορικές αντιπαραθέσεις έχουν πληγώσει βαθιά την εξαρτώμενη από τις εξαγωγές γερμανική οικονομία. Το δεύτερο τρίμηνο το ΑΕΠ συρρικνώθηκε 0,1% σε σχέση με το πρώτο, καθώς οι εξαγωγές κατέγραψαν τη μεγαλύτερη πτώση εδώ και έξι χρόνια.

naftemporiki.gr  

Προτεινόμενα για εσάς

Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.